Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Framtidens klassiker

Många möbler har sett dagens ljus på Stockholm Furniture & Light Fair. Den stilrena Stringhyllan och fårskinnsklädda fåtöljen Lamino visades på mässan under 50-talet. I dag är de svenska designklassiker som fortfarande produceras och flyttar in i hem över hela världen.

Det började med ett diskställ och slutade i en bokhylla. Att torka disk tog tid och 1946 uppfann Nils Strinning ett smidigt ställ där tallrikarna kunde stå och lufttorka. Tre år senare anordnade Bonniers folkbibliotek en tävling om en ny monteringsbar bokhylla.  Nils och hans fru Kajsa utvecklade designen utifrån diskstället och skapade en bokhylla med fanerade hyllplan som hängs på plastöverdragna metalltrådsgavlar. Stringhyllan vann tävlingen och 1957 visades den nätta hyllan upp på Stockholm Furniture & Light Fair

– Stringhyllan var innovativ, trendig och smidig att ha att göra med. Sedan har man lyckats förnya hyllan och förädla varumärket på ett bra sätt, säger Lotta Ahlvar, designer och vd för Handarbetets vänner.  

En annan publiksuccé som ställts ut på Stockholm Furniture & Light Fair är Laminofåtöljen av formgivaren Yngve Ekström som experimenterande med olika träslag och former. Stolen började tillverkas 1956 och är idag tillverkaren Swedeses mest lönsamma produkt. Nyligen utsåg Sköna hems läsare den fårskinnsklädda klassikern till århundradets svenska möbel.

Välkommen till en värld av nya klassiker på Stockholm Furniture & Light Fair!