Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Guest of Honour 2016

Varje år bjuder Stockholm Furniture & Light Fair en välrenommerad internationell designer eller designstudio för att utforma en lounge på Stockholmsmässans entrétorg. Denna gång har uppdraget gått till den brittiska designstudion Barber & Osgerby, som hyllats internationellt för sina innovativa möbler, sin industridesign och arkitektur.

- Vi har följt deras arbete på nära håll under många år, och beundrar bredden i deras produktion inom de olika områdena industridesign, möbler, arkitektur, liksom målet att integrera ingenjörskonst i processen. Vi är starkt övertygade om att på det sätt de ger vardagliga föremål nya former och funktionalitet kommer att bli inspirerande och mycket uppskattat av alla våra besökare. Vi är mycket glada över att Edward Barber och Jay Osgerby är vår Guest of Honour 2016, säger Cecilia Nyberg, projektchef för Stockholm Furniture & Light Fair.

Edward Barber och Jay Osgerby grundade sin Londonbaserade studio år 1996 efter examen i arkitektur från The Royal College of Art i London. Deras första arbete, Loop Table, var ett bord som producerades av Isokon 1997. Många av Barber och Osgerbys tidiga arbeten involverade platta material som kröktes och formades med inspiration från de vita ark som de ofta använde i sina arkitekturmodeller. Duon är känd för sitt sätt att använda färg, något som blev extra tydligt i formgivningen av den begränsade upplagan av Iris-bord för galleriet Established & Sons 2008.

Deras blandade verk har en bred spännvidd som sträcker sig från industridesign, möbler, belysning och platsspecifika installationer. Här finns även skapelser i begränsad upplaga och offentliga uppdrag, exempelvis den olympiska facklan för OS i London 2012 och olika projekt för Royal Mint. För närvarande samarbetar de med ledande globala tillverkare som Knoll, Vitra, B&B Italia, Cappellini, Venini och Flos. Deras arbeten visas upp i permanenta utställningar runtom i världen, bland annat på Victoria & Albert Museum i London, Metropolitan Museum of Art i New York, Design Museum i London och Art Institute of Chicago.

Barber & Osgerby har fått ett flertal prestigefyllda utmärkelser, bland andra 2004 Jerwood Applied Arts-priset för möbler, 2007 Royal Designer for Industry. 2013 mottog de OBE, Brittiska imperieorden för sina tjänster inom designbranschen och samma år utsågs de av den franska inredningsmässan Maison & Objet till Årets designer.

- För oss är det ett stort nöje att bli inbjudna som Guest of Honour. Det är fantastiskt att få sitt arbete erkänt av människor och en organisation som vi håller så högt. Vi har kommit till Stockholm Furniture & Light Fair i flera år och det känns härligt att vara en del av mässan som vi alltid har beundrat och i en stad som vi båda älskar, säger Jay Osgerby.

Förutom studion som bär deras namn har Barber och Osgerby även etablerat den arkitekt- och inredningsinriktade designverksamheten Universal Design Studio (2001), och Map – en studio specialiserad på forsknings- och strategistyrd design (2012).

Tidigare Guest of Honour har varit: Patricia Urquiola, Ronan och Erwan Bouroullec, Naoto Fukasawa, Konstantin Grcic, Giulio Cappellini, Ineke Hans, Paul Smith, Arik Levy, Inga Sempé, Oki Sato/Nendo, GamFratesi och nu senast Ilse Crawford.

Nästa Stockholm Furniture & Light Fair äger rum 9-13 februari 2016 på Stockholmsmässan.