Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Utställningar och höjdpunkter 2015

Höjdpunkter på Stockholm Furniture & Light Fair 2015.

 

Question time - lounge och installation av Ilse Crawford - Guest of Honour 2015
På Stockholmsmässans entrétorg utformade Ilse Crawford, en av Storbritanniens mest inflytelserika kvinnor inom design, en utställning och en lounge där besökaren kunde vila och reflektera. Tanken med utställningen var att engagera besökarna genom att ställa en rad frågor.
För tolfte året i rad bjöd Stockholm Furniture & Light Fair in en välrenommerad internationell designer eller designstudio till att gestalta en lounge. www.studioilse.com

Designbaren
Designbaren i nya kunskapsområdet
I slutet av hall Cedar ligger Designbaren som innefattades i ett nytt kunskapsområde som också omfattade scenen för mässans seminarieprogram Stockholm Design Talks och Materialbibliotekets utställning. Formgivare Mattias Stenberg skapade ett helhetskoncept, som bjöd på Norrlandspalettens färger, material och smaker - med en tydlig modern twist. I Designbarens restaurang kunde besökaren äta lunch eller bara ta ett glas vin eller en fika. Miljön var ombonad och lugn, men samtidigt en plats till för att ladda batterierna från den kreativa energin som rådde.

Inside

Inside Scandinavian Design - en utställning om arbetet och värdena inom den skandinaviska möbelindustrin
Vad händer i den skandinaviska möbelindustrin? Inside Scandinavian design tog dig med bakom kulisserna, visade arbetet och målsättningarna bakom möblerna, följde produkter från idé till förverkligande och satte ljus på utmaningen i att skapa något som håller länge på marknaden. Utställningen var ett samarbete mellan Stockholm Furniture & Light Fair och TMF, Trä- och möbelföretagen och skapades av designduon Färg & Blanche.Twelve – 12 nordiska designer
2014 års succé Twelve - området för nordiska etablerade designer låg i år i hall Birch. Denna gång hade utställningen fått temat Metoder och de medverkande formgivarna representerade olika designmetoder, från performance till digital framställning och crowdfunding. Johanna Agerman Ross, chefredaktör Disegno Magazine, var curator även för 2015. För inramningen av området stod Folkform som även var en av de utställande tolv.

Trendutställningen
Den traditionella gränsen mellan hem och offentlig miljö suddas ut mer och mer. Därför bjöd vi in fyra kreatörer till att gestalta varsitt rum som man hittar både i hemmet och i offentlig miljö; hotellobbyn, lunchrummet, hemmakontoret och sovrummet.  De fyra kreatörerna var formgivare Johanna Asshoff, Sverige; färgexpert Dagny Thurmann-Hoelseth, Norge; trendexpert Stefan Nilsson, Sverige och inredningsstylist Lene Ostenfeldt, Danmark. Utställningen var placerad i det nya området Modern Mix i hall Cedar.

greenhouse

Greenhouse
Morgondagens designstjärnor syntes i Greenhouse, Stockholm Furniture & Light Fairs hall för unga och oetablerade formgivare. I år deltog 33 formgivare eller designgrupper och 30 designskolor från 13 länder. Greenhouse gestaltades 2015 av Note Design Studio som valde att fokusera på produkten och designern. I Greenhouse premiärvisades samtidigt utställningen Ung Svensk Form, som också är en tävling. Denna gång deltog 22 bidrag. 

materialbiblioteket

Materials & CSR
Utställningen Materials & CSR presenterade olika material och tillverkningsmetoder och lyfte fram miljösmarta argument för det som visades i utställningen. Syftet var att besökaren skulle inspireras till att lära sig se komplexiteten kring att tänka miljösmart och att kunna argumentera för de material som han eller hon valt att använda. Utställningen var producerad av Materialbiblioteket.

designtalks 

Stockholm Design Talks
Här kunde man lyssna på Gert Wingårdh, Wingårdhs, Tina Norden, Conran, Werner Aisslinger, Studio Aisslinger och Eero Koivisto, Claesson Koivisto Rune som deltog i Stockholm Design Talks, mässans forum för kunskap och diskussioner inom design. Årets tema var Tales of Creativity. Seminarieprogrammet pågick 4-7 februari i det nya kunskapsområdet i hall Cedar. Den 4-5 februari var programmet anpassat till arkitekter och inredare, den 6 februari var mer riktat till handeln och den 7 februari till allmänheten. Moderatorer var bland andra Guy Dittrich, specialist inom hotell och design och Hanna Nova Beatrice, designskribent och chefredaktör på Residence.